Střední a východní Evropa patří k lídrům v růstu výdajů na kybernetickou bezpečnost, celkové výdaje jsou však stále nižší než v USA

by | Jul 8, 2024 | Articles

V nadcházejících letech se očekává, že investice do kybernetické bezpečnosti v celé střední a východní Evropě porostou. Hlavními faktory jsou nutnost dodržování právních předpisů, rostoucí využívání digitálních technologií a rostoucí povědomí o kybernetických hrozbách. V této oblasti také roste kyberkriminalita, což zvyšuje poptávku po produktech kybernetické bezpečnosti. Podle společnosti “Statista” se očekává, že trh kybernetické bezpečnosti ve východní Evropě poroste v letech 2021 až 2026 složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 10,4 %.

Evropská unie plánuje jen v tomto roce 2024 vynaložit na kybernetickou bezpečnost miliardy eur ze svého rozpočtu. Evropská investiční platforma pro kybernetickou bezpečnost, která klade důraz na pomoc malým a středním podnikům a začínajícím podnikům, se snaží podpořit rozvoj odvětví kybernetické bezpečnosti v této oblasti.

Mezi nejvýznamnější trendy v oblasti kybernetické bezpečnosti pro rok 2024 patří následující:

  1. Zabezpečení práce na dálku: S přechodem na práci na dálku se zvyšuje riziko kybernetických útoků zaměřených na domácí sítě a osobní zařízení. Organizace se musí zaměřit na zabezpečení vzdálených pracovních prostředí a zavedení bezpečnostních kontrol pro distribuované pracovní síly.
  2. Internet of Things (IoT) security: Rostoucí počet loT zařízení vytváří více příležitostí pro kybernetickou kriminalitu. Organizace musí zavádět velkolepá bezpečnostní opatření na ochranu loT a minimalizovat riziko útoků.
  3. Ransomware: Útoky ransomware jsou stále sofistikovanější a častější. Organizace musí zavést mnohočetná opatření na ochranu před ransomware, včetně pravidelného zálohování, distribuce a spouštění aktualizací softwarů a školení zaměstnanců.
  4. Útoky na dodavatelský řetězec: Útoky na dodavatelský řetězec jsou stále cílenější a sofistikovanější. Organizace musí zavádět velká a nákladná opatření na ochranu dodavatelského řetězce před těmito útoky.
  5. Nedostatek dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti: Odvětví kybernetické bezpečnosti se stále potýká s významnou výzvou: s nedostatkem dovedností. Jednotlivé organizace musí investovat do programů vzdělávání a odborné přípravy v oblasti kybernetické bezpečnosti, aby tento problém vyřešily.
  6. Blockchain a kybernetická bezpečnost: Technologie blockchain je stále více uznávána pro svůj potenciál významně posílit opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti. Organizace musí prozkoumat využití technologie blockchain k zabezpečení digitálních transakcí a ochraně dat před kybernetickými hrozbami.
  7. Zabezpečení cloudu: Předpokládá se, že výdaje v této oblasti vzrostou o 24,7 %. Organizace musí zavést mohutná opatření pro zabezpečení cloudu, aby se ochránily před kybernetickými hrozbami.
  8. Umělá inteligence a strojové učení: Umělá inteligence a strojové učení mají zásadní význam pro inovace v oblasti kybernetické bezpečnosti, ale představují  určitá rizika. Organizace musí vyvážit přínosy AI a strojového učení s určitými potenciálními riziky.
  9. Protection of personal data: Regulační požadavky vyžadují větší důraz na ochranu dat. Organizace musí zavádět důkladná opatření na ochranu osobních údajů, aby byly chráněny před únikem dat a zároveň splňovaly regulační požadavky.
  10. Zero-trust architectures: Jsou nezbytné pro řízení rizik ve vyvíjejícím se digitálním prostředí. Organizace musí zavést “zero-trust architectures”, aby zajistily bezpečný přístup ke svým datům a aplikacím.

Tyto trendy zdůrazňují důležitost komplexního přístupu ke kybernetické bezpečnosti se zaměřením na řízení rizik, školení zaměstnanců a zavedení důkladných bezpečnostních opatření na ochranu před kybernetickými hrozbami jednotlivých společností.

Podle společnosti Statista se předpokládá, že výdaje na kybernetickou bezpečnost ve střední a východní Evropě porostou v letech 2021 až 2026 složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 10,4 %. Toto tempo růstu je vyšší než celosvětový průměr, což svědčí o silné poptávce po řešení kybernetické bezpečnosti v regionu. Evropská unie označila kybernetickou bezpečnost za strategicky důležité odvětví a do této oblasti významně investovala nemalou část svých finančních prostředků. Výdaje na kybernetickou bezpečnost v EU se však podle odhadů pohybují mezi 1 a 2 miliardami eur ročně, což je výrazně méně než v USA, přičemž některé členské státy vynakládají v poměru k HDP pouhou desetinu amerických výdajů.

V regionu také roste kyberkriminalita, což zvyšuje poptávku po řešení kybernetické bezpečnosti. EU investuje do kybernetické bezpečnosti se zaměřením na podporu malých a středních podniků a začínajících firem a poptávku po řešení kybernetické bezpečnosti zvyšuje také pomocí adaptace loT zařízení v regionu. 

Abychom si to sumarizovali, kybernetická bezpečnost je rostoucí oblastí, do které musí být společnosti připraveny investovat více prostředků, protože s rostoucím využíváním informačních technologií se zvyšují i rizika. Pro společnosti je zásadní, aby si udržely náskok před kybernetickými hrozbami tím, že budou investovat do důkladných opatření kybernetické bezpečnosti na ochranu svých dat a systémů. Kromě toho je pro účinné řešení vyvíjejícího se prostředí kybernetických hrozeb nezbytná spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem.

Zdroje:

https://www.eib.org/attachments/lucalli/20220206-european-cybersecurity-investment-platform-en.pdf

https://usa.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/cyber-security-trends

https://www.eca.europa.eu/lists/ecadocuments/brp_cybersecurity/brp_cybersecurity_en.pdf

https://www.statista.com/outlook/tmo/cybersecurity/eastern-europe

https://rm.coe.int/eap-cybercrime-and-cybersecurity-strategies/168093b89c

https://www.nomios.com/news-blog/cybersecurity-trends-2024/

https://www.statista.com/outlook/tmo/cybersecurity/eastern-europe

https://www.researchgate.net/publication/312508248_CYBERSECURITY_IN_CENTRAL_EASTERN_EUROPE_FROM_IDENTIFYING_RISKS_TO_COUNTERING_THREATS

https://www.eib.org/attachments/lucalli/20220206-european-cybersecurity-investment-platform-en.pdf

https://www.enisa.europa.eu/publications/eu-cybersecurity-market-analysis-iot-in-distribution-grid/%40%40download/fullReport

https://usa.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/cyber-security-trends

https://purplesec.us/cyber-security-trends-2021/

https://www.linkedin.com/pulse/5-emerging-trends-cybersecurity-jonathan-hunter-tnaxe

https://www.splashtop.com/blog/cybersecurity-trends-and-predictions-2024

https://www.sealpath.com/blog/2024-cybersecurity-trends-experts/

Logo NIS2CHECKER
Logo NIS2CHECKER

Neváhejte a zkontrolujte si nyní, jestli Vaše společnost spadá pod směrnici NIS2 a nZKB.
Základní kontrola je plně anonymní. Údaje nejsou nikde uchovávany. Nikdo Vás nebude kontaktovat.

You could be interested in