Jak správně outsourcovat IT zabezpečení a ochranu dat?

autor: | Čvn 3, 2024 | Články

Outsourcing zabezpečení IT je běžnou praxí pro podniky, které se snaží zefektivnit provoz a využít specializované odborné znalosti. Jedním ze způsobů outsourcingu IT zabezpečení je využití center bezpečnostních operací (SOC), která zajišťují nepřetržité monitorování a správu bezpečnostní infrastruktury organizace. Tento článek však musíme předeslat jedním tvrzením. IT zabezpečení není možné zcela outsourcovat externímu partnerovi. Na druhou stranu nalezení vhodného partnera (partnerů) pro spolupráci Vám může výrazně pomoci snížit finanční náklady, časové investice a zároveň zlepšit celkové zabezpečení. Cílem tohoto článku bude Vám představit hlavní kroky, jak tímto procesem správně projít.

Chcete-li správně outsourcovat IT zabezpečení a najít správného outsourcingového partnera, postupujte podle následujících kroků:

  1. Zhodnoťte své potřeby v oblasti IT zabezpečení: Určete si konkrétní bezpečnostní služby, které potřebujete, například zabezpečení sítě, ochranu koncových bodů, detekci hrozeb a reakci na incidenty.
  2. Prozkoumejte potenciální partnery: Vyhledejte zkušené a renomované poskytovatele zabezpečení IT, kteří se specializují na Vaše odvětví nebo mají zkušenosti s podobnými organizacemi. Prověřte jejich certifikace, partnerství a recenze zákazníků.
  3. Vyžádejte si návrhy: Kontaktujte potenciální partnery a vyžádejte si návrhy, které nastíní jejich služby, ceny a časový plán implementace.
  4. Vyhodnoťte návrhy: Porovnejte návrhy na základě faktorů, jako jsou náklady, kvalita služeb, odborné znalosti a kompatibilita se stávající IT infrastrukturou.
  5. Vyjednejte smlouvy: Jakmile vyberete partnera, sjednejte smlouvu, která stanoví rozsah práce, dohody o úrovni služeb, ceny a ustanovení o ukončení smlouvy.
  6. Sledujte výkonnost: Pravidelně kontrolujte výkonnost outsourcingového partnera a ujistěte se, že plní dohodnuté úrovně služeb. Jakékoli problémy nebo obavy řešte neprodleně.
  7. Udržujte komunikaci: Udržujte otevřenou komunikaci se svým outsourcingovým partnerem a zajistěte, aby byl informován o všech změnách v IT prostředí nebo bezpečnostních požadavcích.

Tyto kroky Vám pomohou najít spolehlivého a zkušeného partnera pro outsourcing IT bezpečnosti, který Vám pomůže ochránit Vaši organizaci před kybernetickými hrozbami.

 

Jak vyhodnotit potenciální outsourcingové partnery z hlediska bezpečnosti

Při vyhodnocování potenciálních outsourcingových partnerů v oblasti IT bezpečnosti zvažte následující klíčové faktory uvedené v poskytovaných zdrojích:

  1. Odborné znalosti a zkušenosti: Hledejte partnery s odbornými znalostmi ve Vašem oboru nebo technologické oblasti,
    s prokazatelnými výsledky
    a relevantními zkušenostmi s poskytováním podobných IT služeb a projektů.
  2. Kvalita služeb: Zhodnoťte závazek partnera poskytovat vysoce kvalitní služby, včetně zavedených procesů, metodik a opatření
    k zajištění kvality.
  3. Komunikace a spolupráce: Pro úspěšné outsourcingové partnerství jsou klíčové efektivní komunikační kanály, schopnost zavčasu reagovat a ochota porozumět Vašim obchodním cílům.
  4. Bezpečnost dat a dodržování předpisů: Upřednostňujte partnery s důkladnými opatřeními pro zabezpečení dat, soulad
    s oborovými normami (např. ISO 27001)
    a zaměření na ochranu duševního vlastnictví.
  5. Nákladová efektivita: Vyhodnoťte cenovou strukturu partnera, transparentnost cen a celkovou nabídku hodnot, přičemž vyvažujte náklady s kvalitou služeb.
  6. Kulturní kompatibilita a kompatibilita hodnot: Zvažte pracovní etiku, firemní kulturu a sdílené hodnoty partnera, abyste zajistili hladkou integraci a spolupráci.

Posouzením potenciálních outsourcingových partnerů na základě těchto faktorů můžete učinit informované rozhodnutí, které bude v souladu s cíli Vaší organizace a maximalizuje výhody outsourcingu IT bezpečnostních služeb.

 

Výhody a nevýhody outsourcingu IT zabezpečení externími partnery

Outsourcing IT zabezpečení nabízí několik výhod:

  1. Úspora nákladů: Outsourcing může snížit provozní náklady tím, že se vyhnete nákladům na pronajímání, školení a udržování vlastního bezpečnostního týmu IT.
  2. Přístup k odborným znalostem: MSP často disponují vysoce kvalifikovanými techniky a pokročilými nástroji, což umožňuje přístup k odborným znalostem, které nemusí být k dispozici v rámci podniku.
  3. Bezproblémová podpora: MSP mohou nabídnout nepřetržitou podporu, což zajistí, že problémy budou řešeny okamžitě a zkrátí se prostoje.
  4. Zaměření se na hlavní činnost: Outsourcing IT zabezpečení umožňuje podnikům soustředit se na jejich hlavní činnosti a ne na správu bezpečnostní infrastruktury.
  5. Dodržování předpisů a bezpečnost: MSP mohou pomoci zajistit soulad s oborovými předpisy a nabídnout vyšší zabezpečení dat zaměstnanců a zákazníků.

Je však potřebné zvážit i tyto potenciální nevýhody:

  1. Menší kontrola: Outsourcing IT zabezpečení znamená předání kontroly třetí straně, což nemusí být vhodné pro podniky, které si chtějí zachovat plnou kontrolu nad svým zabezpečením a dalšími obchodními procesy.
  2. Sdílené zdroje: MSP často řeší potřeby IT zabezpečení více organizací současně, což může vést k menšímu zaměření na potřeby jedné konkrétní společnosti.
  3. Dohody o důvěrnosti a SLA: Při outsourcingu IT zabezpečení jsou pro ochranu citlivých údajů nezbytné smlouvy o zachování důvěrnosti a smlouvy o úrovni poskytovaných služeb.

Chcete-li maximalizovat přínosy a minimalizovat nevýhody outsourcingu IT zabezpečení, doporučujeme zvolit cílený přístup, důkladně vyhodnotit požadavky na zabezpečení a outsourcovat pouze to, co by nemělo být řešeno vlastními silami. Kromě toho je důležité prověřit potenciální poskytovatele, vytvořit smlouvy SLA na míru požadavkům organizace na zabezpečení a zajistit flexibilitu, aby bylo možné přizpůsobit se měnícím se potřebám organizace.

Zdroje:

https://www.techtarget.com/searchsecurity/tip/15-benefits-of-outsourcing-your-cybersecurity-operations

https://bradenonline.com/outsourcing-business-it-security/

https://blog.bio-key.com/pros-and-cons-cybersecurity-outsourcing

https://clubsupportinc.com/blog/what-are-the-benefits-of-outsourcing-it-security/

https://www.techtarget.com/searchsecurity/answer/What-are-the-pros-and-cons-of-outsourcing-IT-security

 https://www.prnewswire.com/news-releases/evaluating-security-outsourcing-in-the-wake-of-recent-high-profile-cyberattacks-info-tech-research-group-publishes-new-resource-301942222.html

https://logicabeans.com/outsourcing-it-security-and-data-privacy/

https://www.yourteaminindia.com/blog/it-outsourcing-partner

https://www.linkedin.com/pulse/factors-consider-when-selecting-outsourcing-partner-xeosol

https://www.helpnetsecurity.com/2024/02/08/anya-shpilman-wdigital-outsourcing-cybersecurity/

https://sii-group.com/en-BE/cybersecurity-5-steps-start-securing-your-company

https://www.cipherspace.com/blog/it-security-controls/

https://www.itsasap.com/blog/7-steps-to-it-security

https://www.splashtop.com/blog/cybersecurity-trends-and-predictions-2024

https://www.datamation.com/security/how-to-secure-a-network/



Logo NIS2CHECKER
Logo NIS2CHECKER

Neváhejte a zkontrolujte si nyní, jestli Vaše společnost spadá pod směrnici NIS2 a nZKB.
Základní kontrola je plně anonymní. Údaje nejsou nikde uchovávany. Nikdo Vás nebude kontaktovat.

Mohlo by Vás zajímat